Ο Πιλάτες επινόησε ένα σύστημα γυμναστικής για άντρες

 

επιμέλεια κειμένου Λίλλυ Βελισσαρίου

Αγόρια που ξεκινάτε τώρα να κάνετε Pilates σε ομαδικά μαθήματα, θα διαπιστώσετε μόλις μπείτε στην αίθουσα, ότι οι γυναίκες είναι πολύ περισσότερες από εσάς. Εάν σας ενοχλεί το ότι θα αποτελείτε τη μειονότητα στα ομαδικά μαθήματα, μπορείτε να κάνετε personal training μόνος σας ή με ένα δύο φίλους σας.flared-ribs-pilates

Το μάθημα Pilates τόσο για τους άντρες, όσο και για τις γυναίκες είναι ακριβώς το ίδιο. Η μέθοδος αναπτύχθηκε από τον Joseph Pilates πάνω σε αντρικό σώμα και διδάσκεται από άντρες και γυναίκες σε άντρες και γυναίκες. Η θεμελιώδης βάση του Pilates είναι οι σωστές και υγιείς κινήσεις για το ανθρώπινο σώμα γενικότερα. Συνήθως οι άντρες έχουν πιο σφιχτούς μύες από τις γυναίκες (ιδιαίτερα στη λεκάνη και στους προσαγωγούς) αλλά οι ασκήσεις Pilates μπορούν να τροποποιηθούν εύκολα προκειμένου αυτές οι περιοχές να διατείνονται σταδιακά χωρίς τραυματισμούς. Πιο δυναμικές ασκήσεις και σε εξέλιξη από το σύστημα Pilates θα συναντήσετε επίσης στο σύστημά μου Co-act που κατοχυρώθηκε το 2014.

Το Pilates, παράλληλα με το σώμα γυμνάζει και το μυαλό καθώς ένα πολύ σημαντικό μέρος της άσκησης είναι να δώσει ο ασκούμενος όλη την προσοχή του στην κίνηση την οποία κάνει. Χρειάζεται συγκέντρωση και πειθαρχία. Η ακριβής ευθυγράμμιση και η σωστή άσκηση που γυμνάζει τους μύες από το βάθος, απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή και διορθώσεις που κάποιοι άντρες μπορεί να μην έχουν συνηθίσει από άλλα συστήματα άσκησης. Το Pilates δεν έχει καμία σχέση με την απλή δύναμη που έχουν μάθει οι άντρες να βάζουν όταν σηκώνουν βάρη στα γυμναστήρια. Αυτό το στοιχείο γίνεται ιδιαίτερα εμφανές όταν οι άντρες γυμνάζονται με τα μηχανήματα Pilates όπου πολλές φορές η πιο ελαφριά αντίσταση στο Reformer μπορεί να κάνει την άσκηση πολύ πιο απαιτητική για τους μύες του κέντρου (power house) που πρέπει να ενεργοποιηθούν ακόμα περισσότερο για να βγάλουν την άσκηση. Στο Pilates, η ελεγχόμενη και πολύ καλά ευθυγραμμισμένη κίνηση είναι το εισιτήριο για μια πολύ αποτελεσματικότερη άσκηση.