Σερετονίνη άμεσα συνδεδεμένη με την ευχαρίστηση

 

 

Τι είναι η σερετονίνη και που βρίσκεται στον οργανισμό μας.

Η σερετονίνη είναι η αρωματική οργανική ένωση 5-υδροξυ-αμινοαιθυλο-ινδόλιο. Αποτελεί τη βιογενή αμίνη του αμινοξέως 5-υδροξυ-τρυπτοφάνη και είναι ένα από τα πιο σημαντικά ινδολικά παράγωγα που απαντούν στη φύση. Είναι ένας νευροδιαβιβαστής (βιοχημικές ενώσεις που βοηθούν την μεταβίβαση από τον ένα νευρώνα στον άλλο) του εγκεφάλου.
Ακόμη εντοπίζεται στο έντερο αλλά και στα αιμοπετάλια των οργανισμών και εμφανίζει ορμονική δράση.
Στον ανθρώπινο οργανισμό δρα ως ισχυρός αγγειοδιασταλτικός παράγοντας και ενισχύει τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου. Όταν όμως αυτή συσσωρευτεί σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό προκαλεί έντονη νευρικότητα και τελικά σχιζοφρένεια. Χαμηλά επίπεδα της σερετονίνης εμπλέκονται στην εμφάνιση της κατάθλιψης.
σερετονίνηΕπειδή η σερετονίνη παράγεται στο πεπτικό σου σύστημα, οι φτωχές διατροφικές συνήθειες μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συνεισφέρει κατά πολύ στα χαμηλά επίπεδα της.
Αν τρως σωστά και ασκείσαι συχνά, τα επίπεδα της σερετονίνης σου θα αυξηθούν και η διάθεση σου θα διατηρείται κι αυτή σε ψηλά επίπεδα.
Τα φάρμακα που επιλεκτικά αναστέλλουν την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης αυξάνουν τα επίπεδα της ελεύθερης σερετονίνης, θεραπεύοντας έτσι την κατάθλιψη.
Η σερετονίνη είναι η χημική ουσία που ηρεμεί το σώμα μας. Σημαντικές ποσότητες σερετονίνης ανευρίσκονται στο ανώτερο εγκεφαλικό στέλεχος.
Φάρμακα που επηρεάζουν τα επίπεδα σερετονίνης είναι το LSD, το οποίο προκαλεί παραισθήσεις, τα SSRIs που είναι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σερετονίνης, το Ecstacy που καταστρέφει τις λεπτές απολήξεις της σερετονίνης ενώ ακόμη αύξηση της στον οργανισμό μπορεί να προκληθεί μετά από λήψη βουφοτενίνης (από μανιτάρια), ενώσεις οι οποίες αναστέλλουν τη δράση των ενζύμων που ανοικοδομούν τη σερετονίνη.

Τροφές πλούσιες σε σερετονίνη.

σερετονίνηΜπανάνες, τόνος, σολομός, σαρδέλες, μπακαλιάρος, αστακός, γαρίδες, ξιφίας, αβοκάντο, ελιές, καρύδια, λιναρόσποροι, λιναροσπορέλαιο, βιταμίνες Β6-Β12, πίτουρο ρυζιού, πίτουρο σιταριού, ηλιόσποροι, σόγια, φασόλια, αυγά, συκώτι, νεφρά, σέλινο, κουνουπίδι, μαρούλι, σπανάκι, τεύτλα, πορτοκάλια κ.α.

Επίσης μπορεί να γίνει λήψη από το στόμα με συμπληρώματα διατροφής.

Άσκηση και σερετονίνη.

Η σερέτονίνη και η γλυκόζη αίματος έχουν μια στενή σχέση αναφορικά με την άσκηση. Κατά τη διάρκεια της άσκησης συχνά τα επίπεδα της γλυκόζης αυξάνονται . Παράλληλα αυξάνονται και τα επίπεδα της σερετονίνης. Μετά το τέλος της αύξησης η γλυκόζη γυρνά στα φυσιολογικά της επίπεδα και εκεί ισορροπεί. Όμως η σερετονίνη δεν επανέρχεται στα επίπεδα που είχε πριν από την άσκηση. Τα επίπεδα της παραμένουν ανεβασμένα.
Η νορεπινεφρίνη (ή νοραδρεναλίνη) είναι μια άλλη χημική ουσία που μέσα στον εγκέφαλο ελέγχει τις σωματικές σου επιθυμίες και ανάγκες. Ενώ η νορεπινεφρίνη ελέγχει την επιθυμία, η σερετονίνη βοηθάει στον έλεγχο των ενστικτωδών και παρορμητικών αντιδράσεων σου.
Κατά τη διάρκεια έντονης και κουραστικής άσκησης αυξάνονται και η νορεπινεφρίνη αλλά και η σερετονίνη. Η άσκηση ανεβάζει και ισορροπεί και τις δύο, ακόμα και μετά το τέλος της άσκησης.

Τα οφέλη της άσκησης στην υγεία είναι πολύ μεγαλύτερα οποιασδήποτε φαρμακευτικής αντικαταθλιπτικής αγωγής ή οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής. Και επειδή τα αποτελέσματα της άσκησης μπορούν να διαρκέσουν για μέρες, η άσκηση μπορεί να είναι ένας πολύ πιο φυσικός και ασφαλής τρόπος για να αυξήσει κανείς τα επίπεδα της σεροτονίνης του και να ανακουφιστεί από την κατάθλιψη.
Όσο περνάει ο χρόνος όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν τα οφέλη της άσκησης και τη συνεχή σύνδεση της με το σώμα, το μυαλό και την ψυχή μας.