2nd Pilates Adventure

2ο Pilates Adventure

17 Ιουνίου 2023

11.00-13.00

 Το Pilatesathens.gr και το Synergy Fitness διοργανώνουν το 2ο Pilates Adventure το στο χώρο του Synergy Fitness Τίρυνθος 10, Αθήνα 111 43

Προσφέρουν

Σπονδυλωτό μάθημα από 3 δάσκαλους Pilates.

Θα ξεκινήσει με την Λίλλυ Βελισσαριου μάθημα “Stretching  Pilates Mat”, με ανάλυση σωστής αναπνοής, προετοιμασίας του μυϊκού συστήματος και ζέσταμα.

Θα ακολουθήσει η Μαρκέλλα Σταμούλη με «Κινητικότητα σπονδυλικής στήλης στο Mat” και Τέλος η Βίλλυ Δασκαλοθανάση με «Δυναμικό Pilates Mat με μπάλες».

Περιορισμένες θέσεις

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΟΛΙΩΣΗ

Δρ. Ιωάννης Καρνέζης FRCS(Orth), Ορθοπαιδικός Χειρουργός,
Επιστημονικός Διευθυντής Δικτύου Παθήσεων Σπονδυλικής ΣτήληςADScCl

‘Η σκολίωση έχει σχέση με την κληρονομικότητα’

Σωστό!
Αν και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η σκολίωση είναι ‘ιδιοπαθής’ (άγνωστης αιτιολογίας) γνωρίζουμε ότι προκαλείται από πολλές διαφορετικές αιτίες. Από επιστημονικές παρατηρήσεις σε οικογένειες ατόμων με σκολίωση καθώς και αναλύσεις γονιδίων είναι σήμερα ξεκάθαρο ότι μια από τις σημαντικότερες αιτίες της σκολίωσης είναι η κληρονομικότητα, υπάρχουν δηλαδή κληρονομούμενα γονίδια που προδιαθέτουν στην εμφάνιση σκολίωσης σε παιδιά και εφήβους.

typoi-skoliosis‘Σημαντικού βαθμού σκολίωση μπορεί να προκαλέσει μειωμένη ικανότητα για εργασία καθώς και σοβαρά ψυχολογικά και παθολογικά προβλήματα’

Σωστό!
Πολλές κλασικές κλινικές μελέτες (με τη χρήση επιδημιολογίας και στατιστικής) έχουν δείξει οτι ενήλικα άτομα με σημαντικού βαθμού σκολίωση παρουσιάζουν, κατά μέσο όρο, μειωμένη ικανότητα για εργασία, σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα καθώς και δυσκολία στην εύρεση συντρόφου ή συζύγου.

‘Η σκολίωση, όταν είναι σοβαρού βαθμού, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην αναπνευστική λειτουργία’

Σωστό!
Η εξέταση της πνευμονικής λειτουργίας (σπιρομέτρηση) έδειξε ότι άτομα με σημαντικού βαθμού σκολίωση της θωρακικής σπονδυλικής στήλης παρουσιάζουν αναπνευστική ανεπάρκεια σε σημαντικό ποσοστό ακόμα και σε μικρή ηλικία. Κλινικές μελέτες σε εφήβους έδειξαν αναπνευστική δυσλειτουργία ανάλογη με τον βαθμό της θωρακικής σκολίωσης, ενώ σε ποσοστό 20% των περιπτώσεων η αναπνευστική αυτή δυσλειτουργία ήταν σημαντικού βαθμού. Είναι επομένως γεγονός ότι η αντιμετώπιση της σκολίωσης σε συτές τις περιπτώσεις πρέπει να έχει σαν στόχο, εκτός των άλλων, την πρόληψη σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων στο άμεσο και απώτερο μέλλον.

‘Προχωρημένη σκολίωση μπορεί να προκαλέσει πόνο στην μέση (οσφυαλγία) σε ενήλικες’

Σωστό!
Αν και η σκολίωση στην παιδική και εφηβική ηλικία δεν προκαλεί πόνο σχεδόν ποτέ, άτομα μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας με σημαντικού βαθμού επιδεινούμενη σκολίωση παρουσιάζουν πολύ συχνά σοβαρό πρόβλημα πόνων στην μέση και την πλάτη. Αυτό συμβαίνει τόσο λόγω ‘φθοράς’ της σπονδυλικής στήλης όσο και λόγω διαταραχής της ισορροπίας του σώματος και κόπωσης των μυικών ομάδων κατά τις καθημερινές δραστηριότητες.

‘Η προσπάθεια αντιμετώπισης της σκολίωσης με κηδεμόνες κορμού μπορεί να προκαλέσει ψυχολογική επιβάρυνση για πάρα πολλά χρόνια μετά την εφηβεία’

Σωστό!
Το σοβαρό ψυχολογικό φορτίο που προκαλεί στους εφήβους η εφαρμογή κηδεμόνων κορμού είναι ευρέως γνωστό και αδιαμφισβήτητο. Ωστόσο, πρόσφατη κλινική μελέτη παρέχει νέα δεδομένα σύμφωνα με τα οποία η ψυχολογική αυτή επιβάρυνση που προκαλείται από τη χρήση κηδεμόνων σκολίωσης μπορεί να διαρκέσει για πάρα πολλά χρόνια. Όπως παρατηρήθηκε σε μια ομάδα ενηλίκων (άνω των 30 ετών) με σκολίωση, όσοι είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με κηδεμόνες κορμού κατά την εφηβεία τους ένιωθαν μεγαλύτερη παραμόρφωση στο σώμα τους και ανέφεραν χαμηλότερη ποιότητα ζωής σε σχέση με όσους δεν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με κηδεμόνες, παρά το γεγονός ότι ο βαθμός σκολίωσης ήταν, κατά μέσο όρο, ο ίδιος σε όλα τα άτομα της ομάδας.

Στην σκλήρυνση κατά πλάκας βοηθάει το pilates?

Μαίρη Βέτουλα

Pilates instructor – εναλλακτική θεραπεύτρια

stagΗ Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι μια μακράς διάρκειας ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και το οπτικό νεύρο. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην όραση, την ισορροπία, τον έλεγχο των μυών και άλλες βασικές λειτουργίες του σώματος.
Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και άλλοι χρειάζονται θεραπεία.
Η Σ.Κ.Π συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά ενός λιπώδους υλικού που ονομάζεται Μυελίνη, το οποίο περιβάλλει τη νευρική ίνα για να την προστατέψει. Χωρίς το προστατευτικό αυτό περίβλημα, τα νεύρα παθαίνουν βλάβη. Βλάβη σημαίνει ότι ο εγκέφαλος  δεν στέλνει σήματα στο υπόλοιπο σώμα σωστά. Επίσης τα νεύρα δε δουλεύουν όπως θα έπρεπε για να βοηθήσουν στην κίνηση και στην αίσθηση. Ως αποτέλεσμα μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα όπως:σκλ. κατα πλάκας
– Δυσκολία στο περπάτημα
– Κόπωση-Κατάθληψη
– Μυική αδυναμία ή σπασμό
– Θολή ή διπλή όραση
– Ζαλάδα ή vertigo
– Προβλήματα ισορροπίας και νευρομυικής συναρμογής
– Ευαισθησία στην θερμοκρασία του περιβάλλοντος
– Προβλήματα κύστης ή εντέρου
– Ελλιπής προσοχή-μνήμη-συνείδηση
– Μούδιασμα-Πόνος
– Σεξουαλική δυσλειτουργία
Oι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν περιόδους που η
ασθένεια υποτροπιάζει και η κατάσταση χειροτερεύει. Συνήθως για κάποιους ασθενείς,
ακολουθεί περίοδος ανάνηψης κατά την οποία τα συμπτώματα καλυτερεύουν.
Για άλλους ασθενείς πάλι, η ασθένεια απλώς χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ:
REFORMER:
-Footwork series – για συγκέντρωση και ευθυγράμμιση του σώματος
-Arm press series-για σταθεροποίηση ωμοπλάτης και ενδυνάμωση χεριών
-Leg press series – για συμμετρική ευθυγράμμιση σώματος και ενδυνάμωση ποδιών
-Stag, coordination, backstroke (advanced) – για συντονισμό και νευρομυική συναρμογή
arm worksΑΣΚΗΣΕΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ
TIP: Βάδιση πάνω σε τακούνια
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ:
Αποφύγετε την πολλή κουραστική προσπάθεια, την βαριάς αντίστασης προπόνηση, την κόπωση. Κάνετε διαλείμματα μεταξύ των ασκήσεων.
Αποφύγετε τα πολύ ζεστά ή κρύα περιβάλλοντα.
Να είστε προσεκτικοί με τις ασκήσεις ισορροπίας. Βάλτε τον ασθενή δίπλα στη μπάρα (στο studio) ή σε καρέκλα ή άλλο έπιπλο στο σπίτι για να πιαστεί σε τυχόν αστάθεια.

Pilates ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό

Λίλλυ Βελισσαρίου

Επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η γυμναστική μεταξύ άλλων θεωρήθηκε φυσικό αντικαταθλιπτικό.
20180224_133528Είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τη θλίψη, το άγχος και την μελαγχολία.
Έχει αποδειχθεί ότι η συστηματική άσκηση σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή μπορεί να διατηρήσει την ψυχική ισορροπία.
Παράλληλα η γυμναστική συμβάλει κατευναστικά σε περιπτώσεις άγχους η έντονου θυμού βοηθώντας το μυαλό να ξεχαστεί καθώς χαλαρώνει του μύες.

Πολλοί γιατροί συστήνουν την γυμναστική ως “φάρμακο” για την αντιμετώπιση διαφόρων ψυχικών προβλημάτων. Εκτός από τις ορμόνες που εκκρίνονται στο σώμα και συμβάλουν στην καλή διάθεση σημαντικό ρόλο παίζουν και οι αναπνευστικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται κατά την άσκηση.

Ιδανικό στη λίστα είναι και το pilates, διότι εκτός από την άσκηση, χρειάζεται συγκέντρωση, πειθαρχία και κατ επέκταση απόλυτη επικοινωνία με το σώμα καθ όλη τη διάρκεια των ασκήσεων.

Η φωτογραφία είναι κατά την διάρκεια μαθήματός μου σε ομαδικό τμήμα στο Synergy fitness.

Πυελικό έδαφος!

Eπιμέλεια Λίλλυ Βελισσαρίου

Σημαντικό για μία καλή καθημερινότητα.
“Υποστηρίζουν παθητικά και ενεργητικά ζωτικά όργανα, όπως την κύστη, την ουρήθρα, τα γεννητικά όργανα και το έντερο. Φροντίζουν για την εγκράτεια των ούρων και του εντέρου, συμβάλλουν στη σεξουαλική υγεία, καθώς και στη σταθερότητα της οσφύος. Όταν αυτοί οι μύες δυσλειτουργούν, μπορούν να δώσουν συμπτώματα από την κύστη (ακράτεια), το έντερο ή να προκαλέσουν πόνο”.
Το pilates έχει σειρά ασκήσεων στο έδαφος ή στα όργανα που έχουν σαν στόχο να γυμνάσουν την περιοχή. Επίσης καθ όλη την διάρκεια του μαθήματος pilates, δουλεύουμε πυελικό έδαφος, διότι είναι μέρος των μυών που ενεργοποιούνται (powerhouse).pelvic diaphragm emale

Η γυμναστική αντιστρέφει τα σημάδια της γήρανσης του δέρματος!

internet

Ξεχάστε τις ακριβές κρέμες αντιγήρανσης, υπάρχει ένας πιο φθηνός και αποτελεσματικός τρόπος ανανέωσης του δέρματος και ίσως άλλων οργάνων του σώματος. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η τακτική άσκηση είναι το κλειδί για την αναστροφή της διαδικασίας γήρανσης του δέρματος. Η άσκηση βέβαια χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια αλλά είναι γνωστό πως “τά ἀγαθά κόποις κτῶνται”.

Η γυμναστική χαρίζει νεανική λάμψη στο δέρμα και μπορεί να αντιστρέφει τα σημάδια της γήρανσης σε όσους αρχίζουν να ασκούνται ακόμα και σε μεγάλη ηλικία, αποφαίνεται μελέτη Καναδών ερευνητών με επικεφαλής τον αθλίατρο Μαρκ Ταρνοπόλσκι, του τμήματος Νευρομυϊκές Παθήσεις και Νευρομεταβολικές στο Τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου McMaster στο Χάμιλτον, στο Οντάριο.
Σύμφωνα με τον Ταρνοπόλσκι, η μελέτη υποδηλώνει ότι ένα άτομο μπορεί να επιβραδύνει την ταχύτητα με την οποία γερνούν τα κύτταρα του δέρματός του με τακτική άσκηση. Η έρευνά του θα με τίτλο, “Η άσκηση ως αντίμετρο για τη γήρανση: Από ποντίκια στον άνθρωπο” παρουσιάστηκε στην Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας Αθλητιατρικής (AMSSM).
Κατά τον Tarnopolsky, η τακτική άσκηση βελτιώνει όχι μόνο την ποιότητα ζωής, αλλά μπορεί επίσης να επεκτείνει τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Επιπλέον, η έρευνα του δείχνει ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας λαμβάνουν τα περισσότερα οφέλη όταν συνδυάζεται η άσκηση αντοχής με την άσκηση αντίστασης.

Η γήρανση του δέρματος

young
young

Το δέρμα αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου. Παρουσιάζει ρυτίδες, σακούλιασμα και σημάδια που οφείλονται στις φυσιολογικές μεταβολές των στιβάδων του. Στην ηλικία των 40 ετών παρατηρείται στους περισσότερους ανθρώπους πάχυνση της κερατίνης – της εξωτερικής, προστατευτικής στιβάδας της επιδερμίδας. Η κερατίνη αποτελείται κυρίως από νεκρά δερματικά κύτταρα και κολλαγόνο.
Με το πέρασμα της ηλικίας η εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας γίνεται ολοένα και πιο ξηρή, ξεφλουδίζει και σκληραίνει. Η στιβάδα κάτω από την επιδερμίδα (το χόριο) αρχίζει να λεπταίνει, να χάνει κύτταρα και να παρουσιάζει μείωση της ελαστικότητάς του, με αποτέλεσμα να το δέρμα να σακουλιάζει. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, το κάπνισμα, και στην ατμοφαιρική ρύπανση επιταχύνει αυτή τη διαδικασία.
Ορισμένες μελέτες που έχουν γίνει σε ποντίκια βρήκαν ότι η άσκηση ωφελεί το δέρμα -όσα είχαν πρόσβαση σε τροχούς ήταν πιο υγιή και διατήρησαν τη γούνα τους- και έτσι οι επιστήμονες θέλησαν να διαπιστώσουν αν τα σημάδια της γήρανσης στο ανθρώπινο δέρμα είναι αναπόφευκτα ή αν μπορούν να αναχαιτιστούν, ως ένα σημείο, με τη βοήθεια της γυμναστικής.
Ανανέωση με άσκηση
Οι ερευνητές επιστράτευσαν 29 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 20 έως 84 ετών, άλλοι εκ των οποίων έκαναν καθιστική ζωή και άλλοι λάτρευαν τη γυμναστική στην οποία αφιέρωναν τουλάχιστον 3 ώρες την εβδομάδα. Οι ερευνητές πήραν δείγματα δέρματος από τους γλουτούς των εθελοντών, διότι αυτό το σημείο του σώματος κατά κανόνα δεν εκτίθεται στον ήλιο και συνήθως έχει μόνο τα σημάδια της φυσιολογικής φθοράς της ηλικίας.
Η εξέταση των δειγμάτων στο εργαστήριο έδειξε ότι οι πιο ηλικιωμένοι εθελοντές είχαν πιο παχιά κερατίνη στιβάδα και σημαντικά πιο λεπτό χόριο απ’ ό,τι οι πιο νέοι. Όταν όμως οι ερευνητές αξιολόγησαν το δέρμα και με βάση το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας των εθελοντών, διαπίστωσαν ότι στις ηλικίες άνω των 40 ετών, άνδρες και γυναίκες που γυμνάζονταν συστηματικά, είχαν πολύ πιο λεπτή, υγιή κερατίνη στιβάδα και πολύ πιο παχύ χόριο.
Στην πραγματικότητα, το δέρμα των ασκούμενων εθελοντών έμοιαζε πολύ περισσότερο με το δέρμα των 20άρηδων και των 30άρηδων εθελοντών, ακόμα κι αν είχαν περάσει τα 65 τους χρόνια!
Επειδή, όμως, οι διαφορές αυτές θα μπορούσαν να οφείλονται σε άλλους παράγοντες, όπως η γενετική προδιάθεση και η διατροφή, οι επιστήμονες συνέχισαν την έρευνά τους σε μια άλλη ομάδα εθελοντών που δεν γυμνάζονταν καθόλου.
Οι ερευνητές πήραν δείγματα δέρματος από τους γλουτούς και μετά τους ζήτησαν να αρχίσουν ένα πρόγραμμα συστηματικής γυμναστικής. Οι εθελοντές ηλικίας 65 ετών ή περισσότερο στην έναρξη της μελέτης είχαν το δέρμα που θα περίμενε κανείς για την ηλικία τους.
pilatesΕπί τρεις μήνες γυμνάζονταν δύο φορές την εβδομάδα 30 λεπτά τη φορά, κάνοντας τζόγκινγκ ή ποδήλατο, με μέτρια ένταση. Στο τέλος του τριμήνου οι ερευνητές πήραν πάλι δείγματα δέρματος από τους γλουτούς για να τα ελέγξουν στο μικροσκόπιο και με μεγάλη έκπληξη ανακάλυψαν πως είχαν σημαντικές διαφορές από τα αρχικά δείγματα, καθώς τόσο τα εσωτερικά όσο και εξωτερικά στρώματα του δέρματος έμοιαζαν τώρα αρκετά πιο νέα.
«Το θέαμα ήταν εκπληκτικό», ανέφερε ο Ταρνοπόλσκι. «Το δέρμα τους έμοιαζε πολύ πιο νεανικό απ’ ό,τι τρεις μήνες νωρίτερα και το μόνο που είχαν αλλάξει στη ζωή τους ήταν η γυμναστική».
Είναι άγνωστό πώς ακριβώς επηρεάζει η συστηματική γυμναστική το δέρμα, αλλά οι επιστήμονες υποθέτουν ότι παίζει ρόλο η παραγωγή ορισμένων ουσιών που λέγονται μυοκίνες και παράγονται από τους μυς όταν γυμναζόμαστε.

Ξηροί καρποί και σπόροι ιδανικοί και για το ασβέστιο

 

ξηροί καρποίΟι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορεί να ενισχύσουν την υγεία των οστών με διάφορους τρόπους. Τα καρύδια και οι σπόροι λιναριού περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα φιστίκια και τα αμύγδαλα περιέχουν κάλιο, το οποίο προστατεύει από την απώλεια ασβεστίου στα ούρα. Οι ξηροί καρποί περιέχουν πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά που παίζουν υποστηρικτικό ρόλο στο χτίσιμο δυνατών οστών. Επίσης, το σουσάμι καθώς και το παράγωγό του, το ταχίνι, είναι πλούσια σε ασβέστιο.

Η Μελάσα περιέχει ασβέστιο!

Ιντερνετ

melasaΗ μελάσα ζαχαροκάλαμου, αποτελεί το τελικό προϊόν από τη διαδικασία καθαρισμού της ζάχαρης. Μια κουταλιά σούπας (15ml) μελάσα έχει βρεθεί ότι περιέχει 179 mg ασβεστίου.

Πριν διαλέξεις βιταμίνες και άλλα συμπληρώματα διατροφής σκέψου 3 πράγματα

ιντερνετ

vitamine1) Να είναι 100% φυσικά και αγνά χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά.

2) Να είναι μείγμα και όχι μεμονωμένα φυσικά συστατικά, ώστε χάρη στη συνεργιστική δράση να έχεις μέγιστη αποτελεσματικότητα.

3) Τα βότανά τους να έχουν αποξηρανθεί με τη φυσική μέθοδο της ψυχρής ξήρανσης που διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά.

Μείωση συμπτωμάτων που συνδέονται με ψυχικές διαταραχές

Ζαρώτης Ιωάννης
Ψυχολόγος-Αθλητικός Ψυχολόγος

 

γελιοΗ άσκηση έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά παρεμβατικά προγράμματα για την αποκατάσταση ψυχικών διαταραχών. Υποστηρίζεται ότι μόνο η άσκηση δεν μπορεί να αποτελεί θεραπεία για ψυχικές διαταραχές, αλλά αναδεικνύεται ο βοηθητικός της ρόλος. Στη θεραπευτική διαδικασία ψυχικών διαταραχών είναι απαραίτητο να ελεγχθεί εξονυχιστικά το προτεινόμενο πρόγραμμα άσκησης καθώς το μη ενδεδειγμένο, είναι πιθανόν να αποδώσει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
γυμναστικήΩς άσκηση θεωρείται ακόμη και ένας περίπατος χαμηλής έντασης, ο οποίος δύναται να βελτιώσει τα επίπεδα διάθεσης και ενέργειας του ατόμου. Ο χρόνος διάρκειας της άσκησης καθώς και η εβδομαδιαία συχνότητά της, ώστε να είναι ωφέλιμη, ποικίλουν στα αποτελέσματα των ερευνητών. Οι πιο πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την καθημερινή άσκηση ως την ιδανικότερη συχνότητα για την αποκόμιση θετικών επιδράσεων. Παράλληλα αναφέρεται ότι η υψηλή ένταση στην άσκηση προκαλεί αρκετές φορές αρνητικά συναισθήματα, αν ο ασκούμενος δεν είναι συνηθισμένος σε υψηλά επίπεδα έντασης.
Για την υιοθέτηση της άσκησης στη ζωή μας, θα ήταν καλό να τεθούν εξ’ αρχής κάποιοι στόχοι για τους οποίους το άτομο την εισάγει στο πρόγραμμά του. Στις Η.Π.Α. οι έρευνες δείχνουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που ξεκινούν άσκηση, την εγκαταλείπουν το περισσότερο σε διάστημα έξι μηνών. Απαιτείται τοποθέτηση στόχων για να υφίσταται προσωπικό ενδιαφέρον και να βιώνει ο ασκούμενος τα οφέλη της άσκησης.