Με τις διακοπές χάνεις ότι πέτυχες στο σώμα και την υγεία σου με το Pilates?

Λίλλυ Βελισσαρίου

20170113_183137Το Pilates επιμηκύνει το σώμα σου και διορθώνει ή βελτιώνει προβλήματα με την στάση σου, με τραυματισμούς που μπορεί να έχεις υποστεί ή με διάφορα αυτοάνοσα, που μπορεί να σε ταλαιπωρούν για λίγο χρονικό διάστημα ή και χρόνια. Αυτός είναι και ο λόγος που αποδέχονται το Pilates και οι γιατροί. Επίσης επειδή το Pilates γυμνάζει τους εσωτερικούς μύες, η διαφορά είναι εμφανής μετά τις πρώτες εβδομάδες (Κατά τον Pilates μετά τα πρώτα 10 μαθήματα). Νιώθεις πολύ πιο δυνατός, εάν είχες πόνους αυτοί σταματούν ή ελαττώνονται και αποφεύγεις τους τραυματισμούς. Η διάθεσή σου ανεβαίνει και αρχίζεις να θέλεις όλο και περισσότερο να κάνεις μάθημα.

Όταν διακόπτεις τα μαθήματα, νιώθεις ότι θα χάσεις ότι με κόπο και επιμονή έχτισες και ακολουθεί απογοήτευση.

Σε αυτό το σημείο θέλω να πω ότι “όχι”, δεν θα έρθεις στην προηγούμενη κατάσταση που ήσουν πριν να ξεκινήσεις το Pilates, αρκεί αυτή η διακοπή να μην είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από 1-2 μήνες, εξαρτάται από το άτομο και τις ιδιαιτερότητες με το σώμα του).

Το σώμα σου έχει μνήμη και ειδικά εάν έχεις γυμναστεί με συνειδητό τρόπο όπως με το Pilates, τον χορό, την Yoga, το Co Act… Έτσι όταν ξαναρχίσεις μετά από 1-2 μαθήματα θα ανακαλύψεις ότι τίποτα δεν χάθηκε από την δουλειά που έκανες με το σώμα σου. Προσωπικά πιστεύω ότι ωφελούν κάποιες διακοπές στην εκγύμναση των μυών σου, διότι έτσι δίνεις την ευκαιρία στο σώμα σου να ξεκουραστεί.

Contact-επαφή στο Co Act

Λίλλυ Βελισσαρίου

Οι ασκήσεις στο Co Act όπου το σχεδίασα και το κατοχύρωσα ως ένα νέο σύστημα εκγύμνασης το 2014, έχει τις αρχές του. Μία από αυτές και είναι βασική αρχή του, είναι η αντίληψη της ενέργειας και της δυναμικής του ενός προς τον άλλο. Εδώ βρίσκουμε και την βασική διαφορά από τα δεδομένα των μέχρι τώρα συστημάτων εκγύμνασης του σώματος. Βέβαια στον σύγχρονο χορό έχουμε το contact improvisation που έχει ως στόχο και ως σημείο έναρξης τον συντονισμό και την κίνηση που δημιουργείται από την κίνηση του άλλου, ή είναι συνέχεια της κίνησης του άλλου. Έτσι και στο Co Act, ζητάμε από τα δύο άτομα να αντιληφθούν και να ακολουθήσουν την δύναμη, την αρχή και το τέλος της κίνησης του συν-ασκούμενου. Στο τέλος μπορούμε να συνδυάσουμε σειρά ασκήσεων (γυμναστικής με όργανα), ώστε να έχουμε ένα αποτέλεσμα όχι μόνο σωματικό, αλλά και με ψυχική ανάταση που προκύπτει από την σιωπηλή επικοινωνία με τον “άλλο”.co actΗ φωτογραφία είναι από μάθημά μου με την Εύα, Μαρία, Χριστίνα, Στέλλα.

Οι χρησιμότητα των διατάσεων

Λίλλυ Βελισσαρίου

Οι διατάσεις είναι απαραίτητο μέρος ενός μαθήματος Pilates. Δεν είναι χάσιμο χρόνου, διότι με τις διατάσεις πετυχαίνουμε την μυική ευλυγισία και ελαστικότητα, καθώς και την ευκαμψία των αρθρώσεων. Ένα ολοκληρωμένο μάθημα λοιπόν, πρέπει να έχει τόσο την ενδυνάμωση όσο και την διάταση των μυών.16265911_1845849445691766_8410730374665182414_n copy

Με την ευλυγισία μειώνουμε τις πιθανότητες τραυματισμών των μυών αλλά και του συνδετικού ιστού, αυξάνοντας τον νευρομυικό συντονισμό και την ισορροπία . Με τις διατάσεις βελτιώνουμε το κυκλοφορικό, διότι αυξάνεται η ροή αίματος και τρέφονται περισσότερο οι μύες αποβάλλοντας τις καματογόνες ουσίες.

Οι σφιχτοί και με μεγάλη μάζα μύες προκαλούν υπερβολική πίεση στις αρτηρίες και στις φλέβες παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία του αίματος και την οξυγόνωση των ιστών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και τον περιορισμό της μυϊκής αντοχής.

Επαναφέροντας τους βραχυμένους μύες στο φυσιολογικό τους μήκος με τις διατάσεις, τότε αποκτά ο μυς την πραγματική δύναμή του.

Όταν έχουμε μυϊκούς πόνους από βραχύνσεις και ακαμψία, ανακουφιζόμαστε με τις διατάσεις.

Κατά την διάρκεια των διατάσεων και αφού προηγουμένως έχουμε κάνει προθέρμανση στο σώμα, αναπνέουμε και τις εκτελούμε αργά. Επίσης στο τέλος της διάτασης, επαναφέρουμε το μέρος του σώματος που έχουμε δουλέψει αργά χωρίς απότομες κινήσεις.

Όμως σε κάποιες περιπτώσεις δεν συνιστάται η διάταση.

Όπως εάν πρόσφατα έχουμε μυικό τραυματισμό ή κάταγμα οστού, ή όταν υπάρχει φλεγμονή σε άρθρωση ή διάστρεμμα.

Εάν από τη φύση μας έχουμε χαλαρές αρθρώσεις ή υπερβολική ευκαμψία (όπως συμβαίνει και μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης), δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε διατάσεις.

 

Παύση του νου

Λίλλυ Βελισσαρίου

3bc6560Το Pilates είναι άσκηση με απόλυτη συγκέντρωση και δεν αφήνει τα περιθώρια για το “κυκλωτό σκέψιμο” (είναι το συνεχές γέμισμα από μικρό-σκέψεις στην πλειοψηφία τους άχρηστες, που καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας όλοι κάνουμε χωρίς απαραίτητα να το προκαλούμε). Εδώ θέλω να προσθέσω το όφελος της “παύσης” που θεωρώ απαραίτητη σε κάθε μάθημά μου του Pilates και του Co-act συστήματος, στην αρχή και στο τέλος. Η παύση, είναι άσκηση από πνευματική διδασκαλία δανειζόμενη, όπου επιτρέπει να γεμίσουμε ενέργεια, να αδειάσουμε από ότι περιττό και να ξεκουράσουμε το νου μας.

Οι αρχές του Co Act συστήματος εκγύμνασης

 

Contact Control Combine
(επαφή-έλεγχος-συνδυασμός)
Κατοχύρωση 2014 από τη Λίλλυ Βελισσαρίου

Co act by Lilly Velissariou
Co act by Lilly Velissariou

Σύστημα εκγύμνασης δύο ατόμων που δουλεύουν σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος μαζί. Γυμνάζει όλο το σώμα χωρίς να επιφέρει τραυματισμούς στο σώμα.

Οι αρχές του συστήματος Co Act πηγάζουν από το σύστημα Pilates με τις εξής διαφορές:

1. Η μουσική δίνει τον ρυθμό στην κίνηση του σώματος και το σώμα την ακολουθεί.
2. Εκγύμναση πάντα σε εξάρτηση από τον συν-ασκούμενο με ανταλλαγή ενέργειας και δύναμης σωματικής.
3. Ο τρόπος εκτέλεσης της άσκησης εξαρτάται από την επικοινωνία με τον συν- ασκούμενο.
4. Η εικόνα της άσκηση με τον συνδυασμό των δύο είναι όπως η χορογραφία που δεν απευθύνεται από τον ασκούμενο προς τον εαυτό του, αλλά και προς τα έξω.

Τρεις λέξεις είναι το κλειδί του νέου συστήματος εκγύμνασης Co Act της Λίλλυ Βελισσαρίου .

1. Contact-επαφή. Οι ασκήσεις βασίζονται στην αντίληψη της ενέργειας και της δυναμικής του ενός προς τον άλλο. Εδώ η βασική διαφορά από τα δεδομένα των μέχρι τώρα συστημάτων εκγύμνασης του σώματος, είναι η προσοχή που απαιτείται όχι μόνο στον συνδυασμό της άσκησης, όχι μόνο στον ρυθμό της μουσικής, αλλά κυρίως στον συντονισμό με τον partner.
2. Control-έλεγχος. Αυτό το κομμάτι του συστήματος Co Act έχει τις ρίζες του στο σύστημα pilates. Χρειάζεται τόσο από τον Α (ασκούμενο) όσο κι από τον Β (ασκούμενο), ο έλεγχος της δυναμικής της άσκησης και της συγκέντρωσης, ώστε οι ασκήσεις να λειτουργούν άμεσα και αποτελεσματικά.
3. Combine- συνδυασμός. Οι ασκήσεις είναι μικρές χορογραφίες που ευχάριστα τις παρακολουθεί ο θεατής αλλά πέρα από αυτό, αποσκοπούν στην σύνθεση κίνησης και μουσικής, ώστε να μην βαριέται όποιος γυμνάζεται και να αισθάνεται όμορφα και δημιουργικά όπως όταν χορεύει. Είναι η λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο χορό και τη γυμναστική.

Απευθύνεται σε ερασιτέχνες ή και σε επαγγελματίες ανάλογα με το επίπεδο (beginners, intermediate, advance), που θέλουν τόσο να γυμναστούν, όσο και να περάσουν διασκεδαστικά κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Είναι παιχνίδι των δύο.
Τα αποτελέσματα των ασκήσεων είναι εμφανή και άμεσα και γυμνάζονται με εξαρτήματα όπως τα φαρδιά λάστιχα του pilates, μικρές και μεγάλες μπάλες, στεφάνια και βαράκια.

Co-Act

Λίλλυ Βελισσαρίου

co act by lilly velissariouΣτο Co act οι ασκήσεις γυμνάζουν καθ όλη τη διάρκεια του μαθήματος, δύο άτομα σε απόλυτη εξάρτηση ο ένας από τον άλλο. Έτσι οι ασκούμενοι που ακολουθούν τον ρυθμό της μουσικής, άλλοτε αργά κι άλλοτε πιο γρήγορα, μαθαίνουν να αισθάνονται ο ένας το άλλο και ανάλογα να βάζουν την απαιτούμενη ενέργεια και δύναμη για την εφαρμογή της άσκησης.
Το Co act, είναι για ενδυνάμωση κορμού ( κοιλιακοί, ραχιαίοι, μυς της πλάτης και του στήθους ), χεριών και ποδιών.
Με εισπνοή και εκπνοή ίσα μοιρασμένης διάρκειας.
Ισορροπία και έλεγχος του σώματος.

Η φωτογραφία είναι από μάθημά μου στο Shantom και είναι οι μαθήτριές μου, Μαρία, Κατερίνα, Στέλλα, Εύα, Χριστίνα.

 

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΞΕΚΙΝΑΝΕ!

Λίλλυ Βελισσαρίου

Έχουμε μπει για τα καλά στον Σεπτέμβριο και τα μαθήματα ξεκινούν. Αυτή τη χρονιά όσοι θέλετε να συνεχίσετε μαθήματα ομαδικά ή να ξεκινήσετε για πρώτη φορά μαζί μου , θα με βρείτε 13925022_290928334617167_2342765066316752378_n

  1. Κάτω Χαλάνδρι στο Shantom της Λήδα Σάνταλα για πληροφορίες στη γραμματεία http://www.shantala.gr/pilates.html  όπου θα διδάσκω pilates MAT, pilates equipments, Co Act. Στον χώρο της Λήδας διδάσκω από το 2004 που άνοιξε και βρίσκεται δίπλα στο μετρό Χολαργός. Η Λήδα που διδάσκει Yoga, Ινδικό χορό, διαλογισμό, χοροθεραπεία, έχει ένα κτήριο με τρεις αίθουσες. Ο χώρος είναι καθαρός, προσεγμένος με ξύλινα δάπεδα και αρχιτεκτονικά σωστά δομημένος. Οι επιλογές των μαθημάτων είναι αρκετές. Γίνονται μαθήματα Μεσαιωνικής σπαθασκίας, Αφρικάνικου χορού, Εναέριου, Ται τσι κ.α. Φιλοσοφία του χώρου είναι καλοί δάσκαλοι, σωστή ενέργεια χώρου, σωστός φωτισμός και μουσική καθώς επίσης προσοχή δίνεται στην ποιότητα υπηρεσιών, με αποτέλεσμα την ψυχική ανάταση των μαθητών.DSC04319
  2. Κάτω Κηφισιά στο San tsai της Κλαίρης Κατσανεβάκη και της Στέλλας Khabbaz για πληροφορίες στη γραμματεία http://www.pilateskifissia.gr/ όπου θα διδάσκω pilates MAT, pilates equipments, Reformer, Tower, Barrel, Wunda chair, ΤRX pilates, Co act ομαδικά και personal. Με εντυπωσιάζει ο φροντισμένος τους χώρος, η αισθητική τους προσέγγιση, τα καλά μηχανήματα Pilates (έχουν επενδύσει για να έχουν τα καλύτερα), διαθέτουν τρεις αίθουσες για pilates. Η καθαριότητα, η ευγένεια και ο σεβασμός στους δασκάλους και στους μαθητές, καθώς και η επιλογή όλων των δασκάλων pilates που διδάσκουν στο χώρο τους είναι από τα βασικά ατού του santsai. Αυτό συμβαίνει διότι τόσο η Κλαίρη, όσο και η Στέλλα είναι οι ίδιες δασκάλες pilates και γνωρίζουν καλά τι χρειάζεται για να έχεις σωστό αποτέλεσμα με την μέθοδο.
  3. Όσοι ενδιαφέρεστε για ιδιαίτερα μαθήματα στον χώρο σας, στείλτε μου μήνυμα στο inbox μου.13277947_10201516293946185_402634814_n