TRX ένας διαφορετικός τρόπος να γυμνάσετε το σώμα σας!

Λίλλυ Βελισσαρίου

Το TRX, έχει δανειστεί κάποιες από τις αρχές του Pilates (όσον αφορά την ενεργοποίηση του κέντρου), αλλά είναι ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα. Με το TRX δουλεύουμε με το βάρος του σώματος πάντα σε εξάρτηση από τους δύο ιμάντες.
trx-photos-6Ο συνδυασμός διαφορετικών τρόπων που γυμναζόμαστε βοηθάει για ένα καλύτερο αποτέλεσμα (αν μιλάμε για πάνω από 3 φορές την εβδομάδα).
Παρ όλα αυτά πιστεύω πως εάν έχουμε προβλήματα με το σώμα μας, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για ένα χρονικό διάστημα να γυμναστούμε μόνο με Pilates. Άλλωστε το pilates δημιουργήθηκε ως μέθοδος αποκατάστασης και ενδυνάμωσης του σώματος. Μετά κι εφ όσον το σώμα έχει αποκτήσει συνολική δύναμη (χωρίς τραυματισμούς κάτι που προσφέρει το Pilates) μπορούμε να δοκιμάσουμε ΤRΧ, Co Act ή και όποιο άλλο σπορ ή μέθοδο εκγύμνασης μας αρέσει.
Επίσης να τονίσω ότι το TRX δεν είναι μόνο για άντρες, αλλά είναι πολύ καλός και αποδοτικός τρόπος για να γυμναστεί μία γυναίκα.  Φυσικά για να έχετε άποψη καλό θα είναι όπου γυμνάζεστε να δοκιμάσετε τα είδη που δεν γνωρίζετε και μετά να βγάλετε συμπέρασμα. Προσωπικά γυμνάζομαι με pilates και TRX και με ικανοποιεί επίσης και ο συνδυασμός τους. Το TRX – Pilates, που με τις αρχές του δεύτερου, βελτιώνω την δύναμή μου με το πρώτο και έχω ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Συνδυασμός μεθόδου Pilates με την μέθοδο TRX

Λίλλυ Βελισσαρίου

Η μέθοδος Pilates είναι δυναμική, ουσιαστική και αρκετά δύσκολη μέθοδος ασκήσεων. Είναι σειρά από εν αερόβιες ασκήσεις που βοηθούν και διορθώνουν την στάση του σώματος, την σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης, την καλύτερη αναπνοή και σε πολλές περιπτώσεις οι φυσικοθεραπευτές την έχουν ως μέσον για να επαναφέρουν το σώμα μετά από εγχειρήσεις και τραυματισμούς.

Το TRX είναι μέθοδος αερόβιας δυναμικής άσκησης που δουλεύει όλο το σώμα με το βάρος του και πάντα σε εξάρτηση από ιμάντες που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση των ασκήσεων.

Το Pilates-TRX, είναι ο συνδυασμός των δύο. Συναντιούνται οι δύο δρόμοι και με αναπνοές και αρχές από την μία μέθοδο(Pilates), εκτελούνται ασκήσεις του TRX αλλά και του Pilates. Πετυχαίνουμε συνειδητή εκγύμναση του σώματος αν και γίνεται αερόβια η γύμνασή του και ενεργοποιούμε και άλλες μυικές ομάδες.15326350_1695548664091104_639837248950147701_nΦωτογραφία μου από το μάθημα στο 14Wins, οι μαθήτριές μου Χριστίνα, Μαριάννα, Αμαλία, Κατερίνα.

Τα οφέλη του TRX

Ελισάβετ Δαπόντε

Το TRX (ή όπως είναι ολόκληρη η ονομασία του Total body Resistance Exercise) είναι πλέον ένας δημοφιλής τρόπος εκγύμνασης, ο οποίος υπόσχεται να αλλάξει το κορμί σας.

Τι ακριβώς είναι; Πρόκειται για έναν ιμάντα με λαβές, με τον οποίο ο καθένας μπορεί να γυμνάσει το σώμα του με μία άσκηση. Οι μεταβαλλόμενες ασκήσεις και οι εναλλαγές του βαθμού δυσκολίας ενισχύουν την ενδυνάμωση των μυικών ομάδων, αλλά και συμβάλουν στην απώλεια λίπους. Μοναδικό εργαλείο πέρα από τον ιμάντα είναι το ίδιο το σώμα.

trxΠοια τα οφέλη:

 • Ιδανικό για όλα τα επίπεδα

Δεν έχει σημασία αν είστε αθλητής ή απλά ψάχνετε νέο χόμπι. Το TRX ταιριάζει σε όλους. Αλλάζοντας ελαφρά τη θέση του σώματος, το «φορτίο» μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί για τους μυς σας, κάτι που σημαίνει πως ο καθένας έχει τη δυνατότητα ενασχόλησης.

 • Βελτιώνει την αντοχή και τη δύναμη

Οι προπονήσεις δεν έχουν στόχο μόνο τη σμίλευση του σώματος, αλλά και τη δύναμη των μυών και την καρδειαγγειακή αντοχή. Με την αλλαγή της ταχύτητας της άσκησης, μπορείτε να ενισχύσετε την καρδιά και τους πνεύμονές σας.

 • Επιτυγχάνει κάθε στόχο

Ποιος είναι ο στόχος σας; Η απώλεια βάρους, η μυική δύναμη, η αντοχή; Το TRX είναι η ιδανική επιλογή γιατί σας δίνει αυτό που επιθυμείτε.TRX

 • Δεν δημιουργεί πολλά προβλήματα στο σώμα

Κάθε άσκηση επιβαρύνει τις αρθρώσεις και μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Το TRX είναι αυτό που έχει τον χαμηλότερο κίνδυνο τραυματισμού, επιτρέποντας σας να γυμναστείτε όσο σκληρά θέλετε. Επιπλέον, είναι κατάλληλο για άτομα που πάσχουν από μυοσκελετικές κακώσεις, με συγκεκριμένες ασκήσεις.

 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού

Αν δε θέλετε να πάτε σε κάποιο γυμναστήριο, μπορείτε να αγοράσετε τον ιμάντα και το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα σταθερό σημείο.TRX

TRX pilates σύνθεση κινήσεων και στόχων

Λίλλυ Βελισσαρίου

Το TRX pilates  είναι η σύνθεση δύο εντελώς διαφορετικών συστημάτων γύμνασις του σώματος που πετυχαίνει να γυμνάσει τελικά όλο το σώμα χωρίς τραυματισμούς. Ο στόχος μίας άσκησης μπορεί να είναι πάνω από ένας και ταυτόχρονα να γυμνάζει διαφορετικές ομάδες μυών. Η άσκηση που βλέπουμε είναι συνδυασμός κινητικότητας σπονδυλικής στήλης, με ενεργοποίηση οπίσθιας αλυσίδας μυών και ενδυνάμωση χεριών και στήθους.20170210_194813

Οι χρησιμότητα των διατάσεων

Λίλλυ Βελισσαρίου

Οι διατάσεις είναι απαραίτητο μέρος ενός μαθήματος Pilates. Δεν είναι χάσιμο χρόνου, διότι με τις διατάσεις πετυχαίνουμε την μυική ευλυγισία και ελαστικότητα, καθώς και την ευκαμψία των αρθρώσεων. Ένα ολοκληρωμένο μάθημα λοιπόν, πρέπει να έχει τόσο την ενδυνάμωση όσο και την διάταση των μυών.16265911_1845849445691766_8410730374665182414_n copy

Με την ευλυγισία μειώνουμε τις πιθανότητες τραυματισμών των μυών αλλά και του συνδετικού ιστού, αυξάνοντας τον νευρομυικό συντονισμό και την ισορροπία . Με τις διατάσεις βελτιώνουμε το κυκλοφορικό, διότι αυξάνεται η ροή αίματος και τρέφονται περισσότερο οι μύες αποβάλλοντας τις καματογόνες ουσίες.

Οι σφιχτοί και με μεγάλη μάζα μύες προκαλούν υπερβολική πίεση στις αρτηρίες και στις φλέβες παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία του αίματος και την οξυγόνωση των ιστών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και τον περιορισμό της μυϊκής αντοχής.

Επαναφέροντας τους βραχυμένους μύες στο φυσιολογικό τους μήκος με τις διατάσεις, τότε αποκτά ο μυς την πραγματική δύναμή του.

Όταν έχουμε μυϊκούς πόνους από βραχύνσεις και ακαμψία, ανακουφιζόμαστε με τις διατάσεις.

Κατά την διάρκεια των διατάσεων και αφού προηγουμένως έχουμε κάνει προθέρμανση στο σώμα, αναπνέουμε και τις εκτελούμε αργά. Επίσης στο τέλος της διάτασης, επαναφέρουμε το μέρος του σώματος που έχουμε δουλέψει αργά χωρίς απότομες κινήσεις.

Όμως σε κάποιες περιπτώσεις δεν συνιστάται η διάταση.

Όπως εάν πρόσφατα έχουμε μυικό τραυματισμό ή κάταγμα οστού, ή όταν υπάρχει φλεγμονή σε άρθρωση ή διάστρεμμα.

Εάν από τη φύση μας έχουμε χαλαρές αρθρώσεις ή υπερβολική ευκαμψία (όπως συμβαίνει και μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης), δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε διατάσεις.

 

Περί διδασκαλίας και δάσκαλου ο λόγος.

Λίλλυ Βελισσαρίου

Δεν έχουμε κακό και καλό δάσκαλο μόνο. Τουλάχιστον εγώ δεν συνάντησα μόνο αυτές τις δύο κατηγορίες στη μέχρι τώρα ζωή μου και είχα όπως όλοι σας πολλούς δάσκαλους.

Θα αναφερθώ στην άποψη που με βρίσκει σύμφωνη του Παπανούτσου, ο οποίος λέει ότι δάσκαλος είναι, αυτός που παραμένοντας ενήλικος μπορεί να γίνεται παιδί. Έτσι κάθε χρόνο με τα νέα παιδιά που έρχονται στα χέρια του ξαναγίνεται παιδί. Τούτο μπορούμε να το διατυπώσουμε και αλλιώς. Ο αληθινός δάσκαλος ενηλικιώνεται παραμένοντας παιδί στην ψυχή, άνθρωπος δηλαδή εύπλαστος, δροσερός, αγνός.

Μεταφέρω την προσωπική μου εμπειρία και καμία έρευνα δεν ακολούθησα για τα συμπεράσματα που εκθέτω. Αναφέρομαι όχι μόνο σε αυτούς τους δάσκαλους από τους οποίους διδάχτηκα pilates, θέατρο, μιμική, χορό κλασικό ή σύγχρονο, αλλά σε όλους ακόμα και σ αυτούς που με δίδαξαν γλώσσες, καλές τέχνες, γράμματα κ.α.

Θα χώριζα τους δάσκαλους σε 4 κατηγορίες.

 1. Ο μέτριος δάσκαλος κι εδώ θα πω πως είναι η πλειοψηφία, είναι εκείνος ο δάσκαλος που αν και έχει γνώσεις, η δουλειά του είναι η διδασκαλία, συχνά έχει και εμπειρία αλλά…. Αυτό το “αλλά” είναι που κάνει την διαφορά. Δεν έχει μεταδοτικότητα, δεν αισθάνεται τον μαθητή του, δεν βρίσκει τον κατάλληλο τρόπο να μεταδώσει την γνώση του ή δεν μπαίνει στον κόπο να προσεγγίσει τον μαθητή του ουσιαστικά. Δεν έχει το ταλέντο της διδασκαλίας. Παρ όλα αυτά μπορεί και να ενημερώνεται για τα νέα στο χώρο του. Συχνά μπορεί να έχει την εντύπωση πως ξέρει τα πάντα γύρω από το αντικείμενό του.
 2. Ο κακός δάσκαλος και ευτυχώς αυτοί είναι λιγότεροι από τους μέτριους δάσκαλους, είναι στραμμένος στον εαυτό του, έχει ελάχιστες γνώσεις γι αυτό το οποίο διδάσκει, δεν ενημερώνεται για τα καινούργια δεδομένα, βαριέται την διδασκαλία, γίνεται δεικτικός, επικρίνει τον μαθητή του, είναι εγωιστής και βασικά δεν κατανοεί την έννοια της διδασκαλίας. Δεν είναι ευέλικτος. Νομίζει ότι ξέρει τα πάντα γύρω από το αντικείμενό του, όμως συχνά οι μαθητές του ευτυχώς καταλαβαίνουν ότι αυτό δεν ισχύει κι έτσι είναι λιγότερο επικίνδυνος.
 3. Ο καλός δάσκαλος, χαρακτηρίζεται από βαθιά γνώση στο αντικείμενό του, έχει μεταδοτικότητα, δουλεύει με εν συναίσθηση, βρίσκει διαφορετικούς τρόπους μετάδοσης, έχει αγάπη για τον μαθητή του, σωστό άγγιγμα νοητικό και συναισθηματικό, ρυθμό, χρησιμοποιεί σωστά τη φωνή με τις κατάλληλες διακυμάνσεις, κατανόηση στη στιγμή αλλά και στη διαφορετικότητα του κάθε μαθητή.

Ο καλός δάσκαλος είναι ο ενήλικος που γίνεται παιδί, διότι δεν φέρει βάρος κατά την διάρκεια του μαθήματος και μαθαίνει από τους μαθητές του. Διαθέτει χιούμορ και με ευστροφία, χρησιμοποιεί τα μέσα που έχει, αλλά εφευρίσκει συνέχεια τρόπους   ώστε μαζί με τον μαθητή του να δημιουργεί μία νέα κατάσταση. Ο καλός δάσκαλος δεν έχει ηλικία, διότι μπορεί να είναι 20 χρονών ή 101 χρονών. Όμως διαθέτει ένα βασικό χαρακτηριστικό που τον κάνει καλό δάσκαλο. Ο καλός δάσκαλος έχει ταλέντο στη διδασκαλία. Το ταλέντο είναι κάτι που δεν μαθαίνεται, ή το έχεις ή δεν το έχεις τέλος.

 1. Θα τελειώσω με μία σπάνια κατηγορία, που είναι ο φωτισμένος δάσκαλος. Αυτός έχει όλα τα χαρακτηριστικά του καλού δάσκαλου, αλλά…

Ναι αυτό το “αλλά” διαφοροποιεί τον καλό από τον φωτισμένο δάσκαλο.

Ο φωτισμένος δάσκαλος, εμπνέει. Η επαφή του μαθητή με αυτόν τον δάσκαλο, μπορεί να του αλλάξει την ζωή. Εδώ έχουμε το φαινόμενο της κάμπιας που μεταμορφώνεται σε πεταλούδα.

8756-Alycea-STILL-600x450

Το TRX εκτοξεύει τον μεταβολισμό

επιμέλεια κειμένου Λίλλυ Βελισσαρίου

20170210_195743Το TRX σχεδιάστηκε αρχικά από έναν πεζοναύτη του αμερικανικού στρατού, ο οποίος ήθελε να διατηρεί τη φόρμα του ενώ βρισκόταν σε περιορισμένο χώρο και με εξοπλισμό τόσο μικρό ώστε να έχει τη δυνατότητα να τον μεταφέρει παντού.

Πρόκειται για έναν ανθεκτικό ιμάντα με λαβές, με τον οποίο μπορείτε να γυμνάσετε όλες τις μυϊκές σας ομάδες με μία άσκηση και ειδικά τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους σας. Με πιο απλά λόγια, είναι ειδικά “λάστιχα” που κρέμονται από το ταβάνι του χώρου (ή και από πόρτα κλειστή) που θα γυμναστείτε και εσείς το τραβάτε χρησιμοποιώντας μόνο το βάρος του σώματός σας. Ο αυθεντικός ιμάντας μπορεί να αντέξει πολλά κιλά (500+) και να μεταφερθεί να τοποθετηθεί ακόμα και σε εξωτερικό χώρο.

Είναι, δηλαδή, ένας τύπος άσκησης που χρησιμοποιεί τη βαρύτητα και το βάρος του σώματός σας, που σκοπό έχει να αναπτύξετε δύναμη, ισορροπία, ευλυγισία, σταθερότητα κορμού και αρθρώσεων, καθώς επίσης χρειάζεται και συντονισμός. Αυξάνει την οστική μάζα και αποφεύγει κάποιος τις κακώσεις και τους τραυματισμούς, ειδικά εάν έχει ήδη γυμναστεί το σώμα του με pilates, κάτι που του δίνει το προνόμιο να ασκείται με το TRX αφού έχει ήδη την γνώση του σώματος και των δυνατοτήτων του.ΤΡΧ

Τα πλεονεκτήματα από τη χρήση του TRX είναι πολλά. Ανεξάρτητα προπονητικών στόχων, το TRX μπορεί να βοηθήσει αφού ελαχιστοποιεί το χρόνο άσκησης, δουλεύοντας όλο το σώμα και εναλλάσσοντας ασκήσεις σε δευτερόλεπτα. Χρησιμοποιώντας το, μπορείτε να βελτιώσετε το μυϊκό σας σύστημα και σε δύναμη και σε μέγεθος, γυμνάζοντας το σώμα σας με τρόπο που δεν έχει συνηθίσει να δουλεύει. Ακόμη ένα πλεονέκτημα του TRX είναι ότι χρησιμοποιείτε το βάρος του σώματός σας για να ρυθμίσετε την ένταση της άσκησης,  απλά περπατώντας κοντά ή μακριά από το σημείο προβολής του TRX στο έδαφος. Ενεργοποιεί το μέγιστο αριθμό των μυϊκών ινών, εκτοξεύοντας στα ύψη το μεταβολισμό.

Οι ασκήσεις είναι απλές για τους καλά γυμνασμένους, αλλά και εύκολο να προσαρμοστούν στις δυνατότητες ενός αρχάριου.

Μπορεί επίσης να συνδυάσει ασκήσεις του Pilates με το TRX και με τις σωστές αναπνοές από αερόβια να γίνει αναερόβια η γύμναση ή να συνδυάσει και τις δύο μεθόδους εναλλάξ.

Στην αρχική φωτογραφία είναι από μάθημά μου οι Νικολέττα, Ευδοκία, Κατερίνα και Χριστίνα.

TRX-PILATES

Τώρα μπορείτε να έρχεστε για TRX-Pilates κάθε Σάββατο 14.00-15.00 στο Synergy Fitness Τίρυνθος 10, Τ.Κ.11143 στα Άνω Πατήσια. Θα γυμναστούμε μαζί σε ένα δυναμικό μάθημα που συνδυάζει τις αρχές του TRX και του Pilates. Τα μαθήματα έχουν ήδη ξεκινήσει.TRX pilates by Lilly VelissariouΗ φωτογραφία είναι από μάθημά μου στο Wins 14, με τις μαθήτριές μου Χριστίνα, Κατερίνα, Ευδοκία και Νικολέττα.

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΞΕΚΙΝΑΝΕ!

Λίλλυ Βελισσαρίου

Έχουμε μπει για τα καλά στον Σεπτέμβριο και τα μαθήματα ξεκινούν. Αυτή τη χρονιά όσοι θέλετε να συνεχίσετε μαθήματα ομαδικά ή να ξεκινήσετε για πρώτη φορά μαζί μου , θα με βρείτε 13925022_290928334617167_2342765066316752378_n

 1. Κάτω Χαλάνδρι στο Shantom της Λήδα Σάνταλα για πληροφορίες στη γραμματεία http://www.shantala.gr/pilates.html  όπου θα διδάσκω pilates MAT, pilates equipments, Co Act. Στον χώρο της Λήδας διδάσκω από το 2004 που άνοιξε και βρίσκεται δίπλα στο μετρό Χολαργός. Η Λήδα που διδάσκει Yoga, Ινδικό χορό, διαλογισμό, χοροθεραπεία, έχει ένα κτήριο με τρεις αίθουσες. Ο χώρος είναι καθαρός, προσεγμένος με ξύλινα δάπεδα και αρχιτεκτονικά σωστά δομημένος. Οι επιλογές των μαθημάτων είναι αρκετές. Γίνονται μαθήματα Μεσαιωνικής σπαθασκίας, Αφρικάνικου χορού, Εναέριου, Ται τσι κ.α. Φιλοσοφία του χώρου είναι καλοί δάσκαλοι, σωστή ενέργεια χώρου, σωστός φωτισμός και μουσική καθώς επίσης προσοχή δίνεται στην ποιότητα υπηρεσιών, με αποτέλεσμα την ψυχική ανάταση των μαθητών.DSC04319
 2. Κάτω Κηφισιά στο San tsai της Κλαίρης Κατσανεβάκη και της Στέλλας Khabbaz για πληροφορίες στη γραμματεία http://www.pilateskifissia.gr/ όπου θα διδάσκω pilates MAT, pilates equipments, Reformer, Tower, Barrel, Wunda chair, ΤRX pilates, Co act ομαδικά και personal. Με εντυπωσιάζει ο φροντισμένος τους χώρος, η αισθητική τους προσέγγιση, τα καλά μηχανήματα Pilates (έχουν επενδύσει για να έχουν τα καλύτερα), διαθέτουν τρεις αίθουσες για pilates. Η καθαριότητα, η ευγένεια και ο σεβασμός στους δασκάλους και στους μαθητές, καθώς και η επιλογή όλων των δασκάλων pilates που διδάσκουν στο χώρο τους είναι από τα βασικά ατού του santsai. Αυτό συμβαίνει διότι τόσο η Κλαίρη, όσο και η Στέλλα είναι οι ίδιες δασκάλες pilates και γνωρίζουν καλά τι χρειάζεται για να έχεις σωστό αποτέλεσμα με την μέθοδο.
 3. Όσοι ενδιαφέρεστε για ιδιαίτερα μαθήματα στον χώρο σας, στείλτε μου μήνυμα στο inbox μου.13277947_10201516293946185_402634814_n